Leer nos enriquece la vida. Con el libro volamos a otras épocas y a otros paisajes; aprendemos el mundo, vivimos la pasión o la melancolía. La palabra fomenta nuestra imaginación: leyendo inventamos lo que no vemos, nos hacemos creadores.
José Luis Sampedro

sábado, 19 de marzo de 2011

Aproximació a la literatura russa

Aquest mes de març ha quedat inaugurat l'Any Dual de Rússia- Espanya, fet que promourà les relacions culturals, polítiques i econòmiques entre els dos països. Aquest esdeveniment ha suposat un notable impuls en el camp de la traducció directa d'obres d'escriptors russos, alguns coneguts per tots i d'altres inèdits fins ara en les nostres terres. Hem de recordar que actualment contem amb un grup ben preparat de traductors que coneixen a fons la llengua russa, les traduccions dels quals ens aporten els matisos que es van perdre en els camins de les traduccions indirectes que fins fa pocs anys eren les úniques existents tant en català com en castellà; i aquest fet és ben d'agrair.
La literatura russa moderna va néixer a principis del S.XIX de la mà de Serguei Alexandr Pushkin, poeta, narrador i dramaturg que va saber dotar la llengua literària russa de la claredat, naturalitat i elegància que des d'aleshores la caracteritza. Fins l'arribada del romanticisme, el model literari era l'anomenat eslau eclesiàtic( llengua que s'emprava en els documents religiosos i jurídics) i deixava de banda l'enorme riquesa lingüística present a les fonts literàries populars de caràcter oral. Pushkin va saber amalgamar l'herència culta que suposava l'eslau eclesiàstic amb l'essència de la parla pròpia de la literatura tradicional, sense deixar de banda els estrangerismes que enriquien el rus amb noves nocions sense veu russa fins el moment. La seva obra va ser el punt de partida d'una variada i fecunda literatura que des d'aquestes pàgines volem recordar. Per aquest motiu us presentem els títols d'unes quantes obres que creiem interessants, sinó indispensables d'autors clàssics i d'altres actuals; un petit tastet per obrir boca dels llibres o autors que ens són més desconeguts. I us proporcionem una sèrie d'enllaços que us permetran aprofondir en el món de la literatura russa moderna. Així mateix, ens agradaria conèixer la vostra opinió sobre les propostes que us fem.

-Puixkin, Alexandr, Mentre visqui un sol poeta (antologia poètica), Edicions de 1984, Mirmanda. És una selecció de poemes que recorren totes les etapes líriques de l'autor.
-Pushkin, Alexandr, Narraciones completas, Debolsillo.
-Nikolai Gógol, El capote y otros relatos, Visor. Recull de contes realistes escrits al S.XIX que suposen una defensa de l'home senzill enfrontat a una societat injusta.
-Fiodor Dovstoievski, Diario de un escritor, Páginas de espuma. Recull diferents textos de l'escriptor sobre literatura, religió, política, ètica i altres temes interessants que permeten aprofondir en el conflicte ideològic i personal d'un dels més insignes escriptors russos.
-Irene Nemirovski, El caso Kurílov, Salamandra. Novel·la que s'engloba dins de l'obra escrita pels russos blancs exiliats que tracta sobre el complot dels bolxevics per  enderrocar el tsar Nicolau II.
-Mijaíl Bulgàkov, El mestre i la Margarida, La Magrana. Novel·la de crítica social que reflexiona sobre el bé i el mal, la culpa i la innocència i es situa a la Rússia soviètica.
-Varlam Shalámov, Relatos de Kolimá, Ed. Minúscula. Compilació de relats breus, crus i continguts que relaten la vida dels condemnats a Sibèria durant l'època estalinista.
-Nadezhda Teffi, El duende del hogar y otros cuentos, Nevsky Prospects. Quinze relats breus d'humor negre i, a vegades cruel, publicats a Rússia entre 1913 i 1918 que deixen al descobert les febleses humanes.
-Mijaíl Kuráyev, Ronda Nocturna, Acantilado. Narració en primera persona d'un agent de la policía política en temps de la repressió estalinista. Kuráyev és un dels més importants narradors russos actuals.
-Alexandra Marínina, Muerte y un poco de amor, Ediciones Pàmies. Una novel·la negra actual que ens descobreix una part de la societat moscovita contemporània.
-Vasili Golovánov, Visiones de Asia, Minúscula. Llibre eclètic (crònica, novel·la, assaig, llibre de viatge) que reflexiona sobre l'antiga i la nova Àsia mitjançant dos relats ben diferents. L'autor és un jove escriptor i periodista moscovita que destaca per ser una de les veus més originals de la literatura russa contemporània.


Si en voleu saber més:
http://www.sanpetersburgo.com/literatos.htm
http://rusopedia.rt.com/cultura/literatura/issue_179.html
http://www.elmundo.es/elmundo/2011/01/27/cultura/1296139988.html
http://www.bibliofiloenmascarado.com/2010/08/10/los-10-imprescindibles-de-la-literatura-rusa/

1 comentario:

  1. Dos russos més:

    Gorki, Màxim. Caminant pel món
    L'autobiografia de la seva joventut.

    Sholokhov, Mikhail. El Don de plàcides aigües.
    La vida de la gent a la vora del riu Don, just abans de la revolució.

    ResponderEliminar