Leer nos enriquece la vida. Con el libro volamos a otras épocas y a otros paisajes; aprendemos el mundo, vivimos la pasión o la melancolía. La palabra fomenta nuestra imaginación: leyendo inventamos lo que no vemos, nos hacemos creadores.
José Luis Sampedro

viernes, 8 de abril de 2011

Endinsa't en el món de Joan Maragall jugant

Aquest any se celebra l'any Maragall, poeta, assagista i traductor català considerat figura cabdal de les lletres catalanes. Us proposem resoldre una sèrie de qüestions sobre la seva vida i obra elaborades pel professor Jordi Pla. Si us animeu, envieu les respostes al correu de contacte que apareix en aquest blog abans del dia 11 de juny de 2011. Si heu contestat correctament formareu part dels aspirants a ser premiats amb un lot d'interessants llibres. Com veureu, les preguntes venen acompanyades d'un indicador del nivell de dificultat que comporten. També compteu amb informació sobre fonts que podeu consultar per trobar les respostes.

QÜESTIONARI SOBRE JOAN MARAGALL
1- Maragall pronuncià un important discurs a Figueres, on començava dient: "Salut, noble Empordà, cel vetejat, terra neta, mare de gent valenta i franca..." Digues l'any en què el pronuncià i amb motiu de quin esdeveniment. (Dificultat: M)

2- En una altra ocasió, Maragall afirmava que si l'Empordà es perdés, Catalunya ja no seria mai més la mateixa; però si Catalunya desaparegués i quedés l'Empordà, Catalunya ja quedaria representada. Quan escriví això i on ho publicà? (Dificultat: D)

3- S'ha fet famós un bell poema seu, en forma de goigs adreçat a la Mare de Déu de Núria. Escriu-ne els dos primers versos. (Dificultat: M)

4- El diari on Joan Maragall publicava els seus famosos articles es deia... (Dificultat: F)

5- El que és considerat Himne de l'Empordà, escrit per Joan Maragall i musicat en sardana per Enric Morera ens parla de dos personatges imaginaris que es troben. Quins Són? (Dificultat: F)

6- En un famós poema dramàtic, Maragall parla d'un mític personatge medieval condemnat a cavalcar eternament de nit en un cavall envoltat de flames. Qui era aquest personatge? (Dificultat: F)

7- Joan Maragall escríví un altre famós poema dramàtic: Nausica. Qui era aquest personatge i quin va ser el primer poeta universal que en va parlar? En quina obra clàssica molt famosa apareix? (Dificultat: D)

8- Maragall escriví un famós poema amb motiu d'un desastre bèl·lic en què Espanya perdé molts vaixells. Amb quin nom és coneguda aquella guerra? Quan es produí? (Dificultat: F)

9- Un altre famós poema de Maragall parla d'un animal que havia patit un accident. Com es titula? (Dificultat: F)

10- En quin poble d'una comarca gironina situada al Pirineu solia estiuejar Maragall? (Dificultat: F)

11- Joan Maragall escriví un poema, basat en una llegenda popular, que es titula El mal ... (Dificultat: F)

12- Maragall va traduir obres de famosos autors que havien escrit en llengua... (Dificultat: M)

13- Digues el títol d'una obra dedicada a l'estudi de Joan Maragall que hagi sortit entre 2010-2012. Digues-ne el nom de l'autor. (Dificultat: D)

14- Com es titula l'últim poemari de Maragall, aparegut el mateix any de la seva mort? (Dificultat: M)

15- Joan Maragall té un carrer dedicat a Figueres. Situa la ubicació d'aquest carrer, de forma aproximada. (Dificultat: M)

Fonts:
-Figueres 1900-1936. Imatge i història de la Catalunya republicana, Figueres, 1999
-Joan Maragall, Poesia completa, Ed. 62, col. La butxaca, Barcelona, 2010
-Casals, Glòria, Joan Maragall. Carnets de viatge, Diputació de Barcelona, 2010.
-Joan Maragall, Visions i cants, Castellnou
-Moreta Ignasi, No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall, Editorial Fragmenta, 2010
-Abrams, Sam, Llegir Maragall, ara, Editorial Proa, 2010.

No hay comentarios:

Publicar un comentario