Leer nos enriquece la vida. Con el libro volamos a otras épocas y a otros paisajes; aprendemos el mundo, vivimos la pasión o la melancolía. La palabra fomenta nuestra imaginación: leyendo inventamos lo que no vemos, nos hacemos creadores.
José Luis Sampedro

martes, 12 de abril de 2011

La història de Datrebil

El dia 15 d'abril, amb motiu de la celebració del dia de Sant Jordi, dos exalumnes del nostre centre, la Montse Boher i l'Alba Falgarona, presentaran a l'institut el seu primer llibre, La història de Datrebil. Es tracta d'una obra on reflexionen sobre les seves experiències vitals i viatgeres. En el nostre bloc us presentem una de les narracions que composen el llibre.

Esclatar
(Rompre's amb soroll i projecció de fragments)
I si ens posem a parlar de pudors i de coses insuportables haurem de parlar de Palestina i d'Israel; haurem de parlar d'una història, d'unes històries que són com un nus gruixut de cadenes rovellades. Cadenes que ens volen portar enrere, cap a una època de profecies, profetes i terres promeses, però que en realitat ens duen cap a coses més properes i terribles: ens parlen de guetos, de Reichskristallnacht, de forns que vomiten cendres humanes. Cadenes que ens parlen de traumes col·lectius, de monstres ideològics, de Nakbas i rius de refugiats. Cadenes que ens lliguen a una ocupació, a una colonització silenciosament ferotge que devora oliveres, cases, nens i escoles.

Si ens posem a parlar d'Israel recordaré un vespre corrent amb un taxi per l'autopista que creua el Negev. De nou un desert. De nou aquesta línia esmolada que talla el món en dos: a dalt el cel, a sota el desert. Aquesta línia que es doblega com una corda i ens lliga a tots, als del Nord i als del Sud, als jueus i als musulmans, als barbuts i als nounats, als àrabs i als nord-americans. Aquesta línia que a Israel pren relleu, s'eleva, s'engreixa i es converteix en un mur de ciment; un mur que trenca pobles, camins i vides. un mur que incomunica, que encega els ulls i els estels, que enverina les paraules, els somriures i les veus.

Si parlem de Palestina haurem de parlar de cossos plens fins a la mèdul·la de trinxeres i metralla, plens fins a les venes de ràbia. De cossos fragmentats per centenars de checkpoints, de jeeps, de tancs, d'incursions. Si parlem de jueus, dels israelians i dels palestins t'hauré de parlar de tantes coses tristes que els meus dits ja no voldran teclejar cap més paraula; de coses tan tristes que començaré a rellegir el que he escrit i em semblarà que tot plegat és pura banalitat, estupidesa, absurditat. Em vindran ganes d'agafar aquest portàtil i estimbar-lo contra una paret; un desig boig de cridar tan fort que el món sencer es pari i m'escolti. Em vindran ganes d'esclatar, de cremar i d'enviar Datrebil a la foguera de l'oblit.

Però com que ja sé que per molt que cridi el món no es pararà i que, encara que trenqui tots els portàtils de Barcelona, no podré rebentar la desesperant sensació d'absurditat, hauré de canviar d'estratègia. No cridaré, ni trencaré coses. Simplement et diré, molt fluixet i amb bona lletra, que de moment canvio de tema i ja està.

La història de Datrebil, ebe editor, Figueres

No hay comentarios:

Publicar un comentario